За Мен

Диан Костов е български художник, иконописец , водеща фигура, както в иконописта, така и в съвременното изкуство. Иконите му са богословие в образи, но и провокация към съвременния човек. Работите му „ са духовна дестинация с отправна точка - пътуване към себе си и отвеждат до врати без рамки, времеви и пространствени ограничения.„ Така определя неговите творби Д-р Райна Дамяни, журналист и изкуствовед.

Диан Костов е и роден в Стара Загора - България през 1971г. Завършил е художествено училище в Пловдив , след което продължава образованието си във Велико Търново, Богословски факултет, катедра „ Иконография“.

През своя път на творец Костов се стреми да избяга от утвърдените начини на представяне на иконните изображения, като влага в тях символи от времето, в което живеем. Както самият той казва : „ пред съвременния зограф има два пътя – единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“.

Художникът е имал множество изложби в България и света. Изписал е църквите – Св. Николай в Обрадовския манастир, Св.Георги -Пловдив, Св. Георги -Дупница, Св. Константин и Елена – Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония.

През 2019г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII-Световно Биенале за модерно изкуство – Флоренция със своята инсталация „ Кой си ти ?“

За първи път гости и участници, жури и журналисти се срещат със съвременна инсталация, сътворена и изведена с изразните средства на иконописното изкуство. Високо оцененият режисьорът и фотограф, с множество международни награди – Росанно Манискалки казва за Диан : „ Той има смелостта да показава своя талант. Притежава безкрайна креативност и майсторски обединява страданието и доброто“ Изключителен е !!! „

Проектът „Кой си ти ?“ е резултат от живописни натрупвания, от дългогодишен процес на изследвания. Художникът трансформира библейски трактовки и общочовешки истини, композира ги като символичен иконостас от образни решения. Композициите му са с философско- новаторски характер и подход . Зографът отправя към зрителите най-значимите въпроси на общочовешкото развитие „ За какво мечтаеш?“, „От какво се страхуваш?“, „ От какво се срамуваш?“

В началото на пандемията COVID-19 иконописецът подари на медиците от институт Пирогов икона на Св. Богородица -закрилница, като благодарност и упование за всички тях.